Per Penning och jag bor i samma stad. Jag är en beundrare av hans blogg. Han skriver många kloka inlägg som kan påverka din egen privatekonomi. Läs vad Per har att skriva.
Kassaboken som verktyg
Jag använder mig sedan några år tillbaka av att föra in inkomster och utgifter i min kassabok. Ja, den finns ju här på sidan att ladda ned för egen bokföring och eftertanke - håll till godo.
Familjen Pennings fördelning av de största beloppen som lämnar kassakistan under 2010 såg ut enligt som följer. Beloppen är del av total utgift samt del av total inkomst inom parantes.
1. Sparande 19% (15%)
2. Boende 20% (16%)
3. Fordon och resor 16% (12%)
4. Livsmedel 14% (11%)
5. Barnen 6% (5%)
6. Lån räntor 6% (5%)
7. Försäkringar 3% (2%)
Dessa kategorier utgör alltså c:a 84% av kostnaderna och 66% av inkomsterna för året som gick. Den fördelning som jag brukar försöka luta mig mot är 25% sparande, 25% nöjen och högst 50% fasta, trista kostnader. Tittar jag då på året 2010 så var sparandet i paritet medan nöjeskontot blygsamt hamnar på kanske 7% av utgifterna. Kostnader av 'måste'-karaktär är däremot höga - 72%.
Förhoppningen och ambitionen är att kunna krympa en och annan procent i ovan kostnader till förmån för nöjen och sparande. Och sparandet i första hand i ett buffertsparande. Januari började föga väl.
De flesta 'kontona' blev istället dyrare än genomsnittet för 2010. Men januari är en svår månad. Februari ska bli bättre. Oavsett - en kassabok behövs för att kunna göra en livskraftig budget. En budget som kan rymma både nytta och nöje.
Hur ser din fördelning ut?
Kassaboken som verktyg | Privatekonomi hos Per Penning - att bli ekonomiskt oberoende
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar